Jahorina
Njena veličanstvena lepota

Istražite planinu Rezervišite

Prelepa Jahorina — Svež vazduh

Jahorina spada u visoke planine Dinarskog sistema. Jahorinski planinski masiv dužine je 30 kilometara, sa nekoliko vrhova, od kojih je najviši vrh Ogorjelica sa 1916 metara nadmorske visine. Od glavnog grada BiH Sarajeva, Jahorina je udaljena svega 28, od Banjaluke 200, od Beograda 320, a od Zagreba 350 kilometara.Kad stignete na planinu dočekaće vas preko 20 kilometara uvek odlično pripremljenih skijaških staza sa 2 šestoseda, 4 ski-lifta i 3 dvoseda koja svakog sata mogu da prevezu preko 10 000 skijaša.

Sa Sarajevom i međunarodnim aerodromom u tom gradu, Jahorinu povezuje moderan asfaltni put, koji se tokom cele zimske sezone redovno održava. Do Jahorine iz Sarajeva moguće je doći i putem preko Trebevića dužine 32 kilometra, a ako putujete iz pravca Užica i Goražda možete koristiti i put iz pravca Prače. Jahorina je planina koja se može pohvaliti izuzetno specifičnom i blagom planinskom klimom, kao posledicom mešanja kontinentalnih i mediteranskih vazdušnih struja. Svi koji su ikada boravili na Jahorini reći će vam da se klimatski uslovi znatno razlikuju u odnosu na ostale planine u regionu.

Ova planina većim delom zime predstavlja za skijaše idealan spoj debelog snežnog pokrivača i vedrog i sunčanog neba, posebno u februaru, martu i aprilu. Jahorina je pod snegom prosečno 175 dana u godini, što je, u tom pogledu, čini evropskim raritetom. Prosečna visina snega koji se na planini zadržava od Oktobra do Maja iznosi 106 centimetara. Na proleće i u leto snežni pokrivač zameni gusti travnati tepih, zbog čega Jahorina u to doba godine sa svojom blagom klimom postaje raj za izletnike, planinare i vrhunske sportiste, odnosno za sve one koji letnje vreline žele da zamene čistim planinskim vazduhom.

I na kraju izdvajamo reči Dr Ljube Mihića iz knjige "Jahorina i Trebević": "Dakle, za skijaše, planinare, alpiniste, a pogotovo za ljude kojima je potreban odmor za jačanje zdravlja, za sve njih Jahorina mjesta ima u toku cijele godine. Ne zna se kad je Jahorina za čovjeka privlačnija: zimi kao sniježna ljepotica ili ljeti kao cvjetna bašta puna mirisa i zelenila. Posjetite Jahorinu i uvjerite se u ljepote prirode koje nismo mogli perom opisati, njih može čovjek samo vidjeti, doživjeti i u njima uživati, svak na svoj način."

Kontaktirajte nas